Почистване на котлен камък от съдомиялна

Съдомиялната машина ни спестява една от най-досадните задачи в ежедневието, а именно, миене на съдовете на ръка.

Измива ли достатъчно добре различни съдове нашата съдомиялна машина?

Съвременните съдомиялни ще надхвърлят очакванията ви за чистотата, която се постига при измиване на съдове, посуда, контейнери и т. н.

Благодарение на горещата вода, която използват съдомиялните се получава допълнителна дезинфекция на приборите и съдовете, защото високата температура убива бактерии, гъбички и т.н., които могат да се появят в органични остатъци от храна.

Важно условие за постигане на всички ползи от съдомиялната е безупречната работа на уреда и редовното й почистване. Освен обичайните замърсявания от остатъци от храна, съдомиялната е уред особено податлив на образуване на котлен камък при използване на твърда вода. Варовитата вода съдържа по-големи количества от минерали, като калций и магнезий, които кристализират във формата на белезникави отлагания от варовик.

“Благоприятни” фактор за образуване на котлен камък е високата температура на средата и липсата на надежден уред против котлен камък или филтър за вода варовита. Именно затова уреди, като съдомиялни, перални машини, кафемашини, яйцеварки и т. н. са особено уязвими на негативните ефекти от варовитата вода.

Какви са неприятните последствия от отлагания от котлен камък в съдомиялната и как се извършва почистване на котлен камък?

Варовикът е мека пореста скала. Кристализиралият варовик от водата се отлага по всякакви повърхности, особено в грапавини и малки отвори, които трудно се забелязват и почистват. Натрупването на големи количества варовик може да увреди уплътненията и други повърхности в съдомиялната.

Наслагванията намаляват ефективността на уреда, което влошава качеството на измиване. Твърдата вода сама по себе си намалява действието на миещи препарати, като сапун, веро и други.

За радост, профилактиката във формата на дълбоко почистване на съдомиялната е много ефективен начин за предпазване от котлен камък чрез отстраняване на образуваните отлагания. Премахването на котлен камък може да се комбинира с планираното основно почистване на съдомиялната. Не е нужно да се извършват различни типове почистване, стига да се използват подходящи препарати и разтвори, които ефективно да се справят със замърсявания и варовик.

Кои са най-ефективните средства за почистване от котлен камък на съдомиялната?

При поддръжката на уредите, които са в контакт със съдове и прибори, които се използват за консумиране на храна, не е желателно да се използват силни химични средства, защото в случай на наличие на остатъци от опасните вещества, те могат директно да се погълнат. Затова най-добрият избор за старателно и ефективно почистване на съдомиялната е да се приложат природно чисти разтвори с подходяща сила и действие за търсените резултати. Варовикът се разгражда при досег с киселина. Продуктите, които най-бързо ще ви помогнат да премахнете петната от котлен камък са тези, съдържащи киселини, като оцет, лимонов сок, лимонена киселина и т. н. Най-лесният метод за промиване и почистване на съдомиялната е с чаша оцет.

Преди да подходите към същинското чистене, трябва да подготвите съдомиялната. Изпразнете уреда напълно от всички съдове и прибори. Внимателно извадете филтрите, които при повечето модели се намират на дъното на съдомиялната. Те са предвидени за вадене и почистване, така че не се притеснявайте, че ще повредите уреда. Филтрите могат да съдържат неприятни замърсявания от храна, които да предизвикват специфична миризма. Почистете ги с четка и сапунена вода до отстраняване на всички замърсявания. Изплакнете филтрите и ги поставете обратно на предвиденото им място. Налейте една чаша бял оцет и я поставете в някой от горните рафтове на съдомиялната. Не е нужно да използвате допълнителен препарат или таблетка. Стартирайте цикъл с програмата с най-гореща температура и най-голяма продължителност.

След завършване на цикъла на съдомиялната ще забележите, че в чашата са се събрали остатъци и замърсявания. Излейте течността. Почистването на съдомиялната е готово.

Ако търсите още по-добър ефект, използвайте сода за хляб вместо оцет и повторете същите стъпки. Содата се посипва на дъното на съдомиялната вместо да се оставя в чаша. Тази стъпка допринася за още по-детайлно почистване на уреда благодарение на леко абразивните свойства на содата и способностите й да отстранява миризми и да действа антибактериално.

Колко често се препоръчва да се извършва почистване на съдомиялната от котлен камък?

Отговорът е субективен, защото зависи от твърдостта на водата и честотата на експлоатация. При нормална употреба и твърдост на водата се препоръчва да се прави детайлно чистене веднъж на всеки 2-3 месеца.
Наличието на твърда вода неоспоримо създава рискове от запушвания и повреждане на уредите и влошава качеството на работата им. Регулярното почистване спомага за премахване на вече образувалите се отлагания, но не е ефективно за предпазване от нови наслагвания от котлен камък. Най-добри резултати за тази цел се постигат с използване на омекотители за вода. Те се предлагат във всякакви форми – от препарати, които се добавят във водата до монтиране на системи и филтри за варовита вода в апартамент, които са способни да омекотят големи количества вода без допълнителни усилия.

Най-популярните системи, които се прилагат както от частни потребители,така и от бизнес клиенти са тези с обратна осмоза и йономенна смола. Използват се и филтри с магнити.

Продуктите се различават по методите, с които работят, комплексност при монтаж и поддръжка, разходи нужни за консумативи и ефективност на омекотяване на водата. Технологиите в тази сфера допринасят за разработване на продукти, които да осигурят оптимални резултати чрез екологично чисти методи за омекотяване, които не изпускат никакви вещества в средата. Сред най-новите решения в тази област е филтър работещ със статични полета, който въздейства на водата без да я лишава от минералния й състав.

Статичните полета образуват защитен слой и постепенно разграждат стари наслагвания от варовик и ръжда в тръбите. За разлика от много други алтернативни уреди, филтърът може да се използва с голямо разнообразие тръби и работи с топла и студена вода. Процесът по монтаж е лесен и бърз без да се налага да се търси помощ и съвет от специалисти. Филтърът е подходящ за омекотяване на вода в апартаменти и хижи, хотели и бизнес сгради, оранжерии и системи за поливане и дори за фабрики.

Патентованата технология спомага освен за качествено пречистване на варовита вода, но и за подобряване на структурата на водата като я пречиства от въздействията на средата и я превръща в най-полезната вода, която може да се пие в къщи, в офиса и т. н. с качество на чиста, прясна планинска вода.

Този тип филтри и системи са създадени за дългогодишна употреба. Те решават проблема с твърдата вода в продължение на десетилетия и спестяват разходи и нерви свързани с повреди, ремонти и нужда от закупуване на нови уреди засегнати от ефектите на твърдата вода.

Много голяма благодарност изказваме на лидерите от Зимбабве, че ни дариха тази прекрасна тревна смеска, уникално качествените семена домати с вкусни плодове и перфектния ограничител за трева и райграс.

Не на последно място са и доставчиците на декоративни огради за цветя пластмасови, както и уникално гъвкавите плочи каучукови цветни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *