Почистване на котлен камък от тръби

Колко често ви се случва да сe ядосате на себе си, защото сте подценили даден риск, пропуснали сте възможността за превенция на проблем и резултатът е голямо и скъпоструващо главоболие? „Изненадата“ от запушена тръба във водопровода има потенциала да предизвика подобни емоции.

Усложненията от този проблем са многобройни. Важно е да се установи къде точно се е случило запушването, което само по себе си не винаги е лесна задача. Прави се план как да се отпуши тръбата в зависимост от причината за запушване.

След успешното справяне с този проблем се препоръчва да се предприемат действия по превенция – например, ако причината са голямо количество отлагания от котлен камък и мазнина се търсят решения как да се предотврати образуването на нови такива натрупвания и да се избегне запушване на тръбите в бъдеще. Ако се действа в обратен ред и превенцията и използването на филтър за омекотяване на варовита вода е първата стъпка може да се спестят значителни разходи, усилия и време свързани с отпушване на тръбата.

Възможно ли е на практика да се прилага ефективна профилактика на тръбите от водопровода и да се почистват от котлен камък и натрупал се варовик?

Отговорът е, да. Не само, че е възможно, но е силно препоръчително да се извършва профилактика и продухване не само в заводи, оранжерии и други видове бизнес, но и в жилищни комплекси, апартаменти, къщи и вили.

Кои са първите признаци за започващ проблем?

  • Наличие на неприятна миризма от канализацията
  • Отслабване в налягането
  • Промяна в качеството и вида на водата – влошаване на вкуса, поява на замътяване и други.

Тръбите във водопреносната мрежа създават благоприятни условия за развитие на микроорганизми, като бактерии особено, когато в канализацията попаднат био отпадъци, мазнини и отлагания от варовик. Редовното почистване на тръбите спомага за поддържане на ефективна и безопасна канализационна система.

Правилната преценка на ситуацията и статуса на тръбите се извършва чрез различни методи за анализ, като видеодиагностика. Модерните уреди позволяват да се извърши подробен преглед на тръбите, с който се установяват най-рисковите от запушване участъци и се преценя какви методи да се приложат за превенция на запушване особено ако се установи увеличено количество утайка и котлен камък. Най-често се прилагат методи за механично премахване на наслагванята и отпушване, химично и хидродинамично промиване чрез високо налягане, което прочиства образуваните налепи.

Прилагането на химични методи зависи от наличният проблем. Например, ако основният причинител на замърсяване в тръбите са мазнини се използват подходящи химични средства за разтварянето им. В случай, че целта е да се изчисти образуваният котлен камък трябва да се прилагат продукти специално създадени за разграждане на варовик и пречистване на варовита вода.

В зависимост от изводите при диагностиката може да се приложи комбинация от методи за почистване на тръбите. Например, извършва се механично изчистване, което премахва отпадъци, като косми, остатъци от тоалетна хартия и други санитарни продукти, сапун и котлен камък. Този тип отпушване и профилактика може да се извърши ръчно или с електромеханична пружина.

Важно условия за успеха на този метод е извършването на следващата стъпка, а именно промиване на системата. Вкарва се голямо количество вода, което спомага за отмиване на раздробените частици мръсотия и изкарването им от канализацията.

Използването на химични препарати за отпушване на тръбите се прилага много широко не само от професионалисти в бранша, но и в домакинства и частни домове. Този тип отпушване се препоръчва при леки запушвания.

Предлага се много голямо разнообразие от продукти във формата на прах, гел и течност. Ефективността им е голяма ако се използват по предназначение. Трябва да се има предвид, че някои химични продукти за канализация са изключително силни и при неправилна употреба могат да предизвикат проблеми със здравето на човека и да повредят връзки в самата канализация.

Винаги трябва да се проучи добре какъв е причинителят на запушването, за да се приложи подходящият препарат. Често се налага използване на омекотители за вода, филтри за вода варовита, уред против котлен камък и други, които въздействат на твърдата вода и намаляват риска от отлагане на котлен камък, който намалява дебита на тръбите.

Третирането с химични средства има своите негативи. Най-важният сред тях е изпускане на вредни вещества във въздуха и средата. Особено опасно е да се смесват различни продукти, които предизвикват опасни токсични изпарения.

Химикалите могат да бъдат с разяждащо действие. Използват се продукти предизвикващи окисляване, т. нар. оксидиращи препарати.

Предлагат се и продукти за почистване на котлен камък от тръби, които почистват тръбите чрез газ. За целта продуктът е във формата на 2 вещества, които се смесват. В тръбите се образува газ и гъста пяна. Те са най-ефективни за прочистване от органични отпадъци, като остатъци от храна и т. н.

ВиК професионалистите използват и вещества съдържащи опасните за здравето на човек и природата солна или сярна киселина. Този тип продукти не са широко достъпни за купуване от обикновени магазини. Продават се от лицензирани дистрибутори и изискват професионален подход при прилагането им, за да се гарантира безопасността на хората и средата. Силно се препоръчва да не се прилагат от непрофесионалисти и винаги да се използват предпазни средства при боравене с тях.

Прилага се почистване на тръбите от котлен камък с екологично чисти продукти, като швейцарският уред за пречистване на вода от варовик Медиагон или най-обиклновените сода за хляб и оцет.

Смесването на тези съставки предизвиква пяна, която спомага за отпушване на блокажа. След изливане на сода за хляб и оцет в канала, отворът незабавно се покрива, за да задържи силата на реакцията в тръбата и по този начин да разхлаби образуваната тапа. Понякога се използва лимонов сок вместо оцет.

Боракс в комбинация със сол и оцет също се използва за отпушване на канали и почистване на тръби, особено в кухнята. Домашно приготвените разтвори могат да се прилагат често, защото в повечето случаи те са достатъчно слаби, за да не предизвикат проблеми за здравето, а едновременно с това са ефективни за отпушване на тапи от органични отпадъци, сапун и други.

Друг тип продукти, които спомагат за справяне с този проблем са биологични препарати съдържащи ензими. Те се прилагат за разграждане на запушване с органични отпадъци.

Механичното и химическото третиране на тръбите за превенция на запушвания на тръбите от котлен камък и за реални отпушвания са ефективни, но изискват време и усилия. В зависимост от бюджета и възможностите могат да се монтират специални системи, като тази за обратна осмоза, но те струват скъпо и изискват продължителна поддръжка и консумативи.

Колко по-лесно би било поддържането на канализацията ако твърдата вода се омекоти още с влизането си във водопреносната мрежа в обекта? За радост, днес се предлагат многообразни ефективни решения за физично омекотяване на водата със специални филтри.

Използват се магнити и други технологии за дълготрайно омекотяване на водата и разграждане на котленият камък.

Съществуват уреди като швейцарския Медиагон, които се използват в продължение на десетилетия с гарантирано качество, които не изискват поддръжка през годините и действат без да зависят от подаване на електричество или друго захранване. Образуват тънък филм във вътрешността на тръбите, който не позволява да се натрупва варовик, котлен камък и ръжда. По този начин се премахва рискът от запушване от котлен камък. Старите наслагвания се разграждат при действието на уреда и се превръщат в отпадък, който лесно се отделя от канализацията и не създава риск за проблеми.

Филтрите за омекотяване са сред най-ефективните методи за превенция от котлен камък. Продуктите, които действат и върху старите наслагвания създават още по-голяма полза при поддържане на канализацията. Качеството на филтрираната вода също има значение при избора на подходящ филтър.

Често предлаганите филтри за омекотяване са ефективни, но действието им води до отнемане на важни минерали от състава на водата. Потърсете уреди, които не променят състава на водата и дори могат да подобрят структурата й.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *