Почистване на котлен камък от хладилник

Старателното почистване на хладилника има големи ползи за елиминиране на неприятни миризми, поддържане на чистa и безопасна среда за съхранение на храни и продукти, но отнема време и не малко усилия и затова често го отлагаме възможно най-дълго.

Неприятните замърсявания от неволно разляти храни, различни видове сосове, протекли сокове от плодове и зеленчуци и т. н. често изискват предварително третиране с препарати и разтвори, за да се премахнат ефективно.

Освен обичайните петна в хладилника могат да се образуват и отлагания от котлен камък и варовик от твърда вода, които са още по-упорити за почистване и изискват по-специален подход, особено ако не разполагаме с качествени филтри за варовита вода или система за ефективно пречистване на вода от варовик.

Твърдата вода се характеризира с повишено съдържание на минерали, като магнезий и калций. Варовитата вода не е с по-ниско качество от меката, но създава условия за образуване на наслагвания от кристализирал варовик на практика навсякъде, където има досег с повърхност.

Отлаганията от котлен камък най-често се забелязват и в банята, тоалетната и кухнята във формата на белезникави тебеширо-подобни следи, които влошават вида на плочки, плотове, батерии на душове, мивки, тоалетни чинии и т. н.

Образуването на наслагвания от котлен камък се случват най-често в условия на по-висока температура, която катализира процеса. Възможно е обаче, котлен камък да се отлага и на места, които не използват вода, а само се мокрят, като рафтовете на хладилника. Съвременните модели хладилници са оборудвани с екстри, като диспенсър за вода и лед, който също се оказват подходяща среда за отлагане на варовик.

Кои са особеностите при почистване на котлен камък от хладилник, в слъчаите, когато не разполагаме с ефективна система или устройство против котлен камък?

Варовикът не може да се премахне изцяло само с обичайните препарати и разтвори, като вода и веро или универсални почистващи препарати. Кристализиралите минерали се разграждат при досег с киселина. Затова разтворите за почистване на котлен камък съдържат киселина, като лимонена киселина, оцет и други.

Третирането на петна и замърсявания в хладилника трябва да се съобрази с няколко условия. Предназначението на хладилника да съхранява храна изисква да не се използват никакви токсични препарати или силни химични средства, които могат да предизвикат увреждания на човешкото здраве ако попаднат в храната. Друга важна особеност е да се избягва почистване със силно търкане, за да не се увреди повърхността на рафтовете и стените на хладилника.

Основното почистване на хладилника е свързано с разчистване на всички продукти, разглабяне на частите, които могат да се свалят, като основните рафтове и преградите на вратата и старателно измиване и забърсване на вътрешността на уреда и всичките му части.

Третирането на различни петна в хладилника създава допълнително предизвикателство за избора на подходящ разтвор за почистване на мазнини, лепкави следи, мухъл и т.н., който да се справи пълноценно с почистването и освежаването на хладилника.

Предлага се голямо разнообразие от препарати специално създадени за използване в кухнята за премахване на котлен камък, но всъщност един от най-ефективните продукти, които са 100% безопасни за средата и здравето на човек е оцетът, по-точно белият оцет. Предимствата от използване на разтвори с оцет за почистване са много големи, особено за шкафове, в които се съхранява храна и хладилник. Оцетът се справя с бактерии и вируси и успешно разтваря натрупания котлен камък. Има освежаващо действие и премахва неприятни миризми без да оставя мирис на оцет след използването му. Предизвикателството при използване на разтвор с оцет е, че се нуждае от време за действие.

Как се използва оцет за почистване на хладилник от котлен камък и замърсявания?

Приготвя се разтвор по изпитана рецепта. Съществува голямо разнообразие от инструкции за приготвяне на разтвори в домашни условия в комбинация с други продукти, като веро. Например, смесват се вода и бял оцет в съотношение 1:4 и се добавят няколко капки веро за съдове. Всички продукти и храни се изваждат от хладилника. Разтворът се сипва с спрей бутилка и се разклаща добре. Напръскват се стените и се забърсват с микрофибърна кърпа. За рафтовете се препоръчват два подхода.

В случай, че хладилникът е много замърсен, рафтовете се изваждат и се накисват в разтвор с вода и оцет поне за 1 час. След като измине времето се избърсват с гъба и се изплакват.

Вторият подход е много ефективен и бърз при леки замърсявания. Напояват се кърпи с разтвор с вода, оцет и веро и се постилат на всеки рафт без да се вадят от хладилника. След като измине нужното време кърпите се отстраняват и рафтовете се почистват с чиста влажна кърпа.

Диспенсърът за вода и лед трябва да се разглоби и частите да се накиснат с вода и оцет. В случай, че забележите голямо количество котлен камък е желателно да спрете достъпа на вода и да стартирате системата като сипете бял оцет. След изтъркването на наслагванията от външните части с помощта на гъба или мека четка се промива с чиста вода.

Отлагането на варовик е непрестанен процес докато твърдата вода има досег с повърхността. Най-дълготрайният метод за справяне с този проблем е прилагане на различни методи за омекотяване на водата. Използва се разнообразие от препарати, които се добавят във водата, както и уреди, които са разработени да въздействат върху минералите на водата и да предотвратят кристализирането на варовика. Всеки филтър има своите уникални особености, предимства и недостатъци.

До скоро повечето системи прилагани с тази цел, като тази за пречистване на вода с обратна осмоза и йонообменна смола се считаха за по-трудно приложими и изгодни в дълготраен план, поради лимитираното им действие и поддръжка изискваща време и консумативи.

За радост се предлагат и по-достъпни решения, които са ефективни за омекотяване на водата без да изпускат вещества в средата като въздействат на водата по физичен начин със статични полета. Уредът е достъпен на пазара благодарение на разработена патентована технология вградена в него, чрез която се постига омекотяване на варовика във водата без да се извличат ценни минерали. Монтажът се извършва лесно, без да са нужни специални умения.

Уредът не използва консумативи или захранване, което го прави изгодно решение за десетилетия напред. Действа и срещу стари натрупвания на котлен камък, като ги разтваря и превръща във фин прах. Иновативният модел устройство е подходящ за обекти с различна големина и предназначение. Например, може да се монтира за пречистване на вода в апартамент, както и за превенция от котлен камък в оранжерии, фабрики, ресторанти, хотели и т. н.

Стратегическото му монтиране върху основни тръби позволява да се получава омекотена вода директно от чешмата и душа, което осигурява голямо удобство и го прави най-ефективен в борбата с наслагванията от варовик.

Вижте и още информация за най-добрата система за пречистване на вода, според Вашите нужди и вид вода.

Много благодаря на момчетата от Севън Сийдс, че ни предоставиха полезните съвети за затревяването в офиса и за тези невероятно интересни тревни смески слънце сянка, които направиха моравата разкошна.

Благодаря и на момичетата от Дубай, че ни изпратиха мострите на качествени каучукови плочи с куриер DHL.

Сърдечни поздрави на производителите на качествен пластмасов ограничител за трева с добра цена, който монтирах лично в градината на село.

Благодаря на агрономите за съвета относно закупуване на качествени семена домати червен и розов за село отново.

И не на последно място благодарим на колегите от Израел за перфектния полиетилен за оранжерии цена добра за рязането и доброто обслужването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *