Почистване на котлен камък от шишета

Стъклените шишета са страхотно средство за съхранение на всякакви алкохолни и безалкохолни напитки особено за тези от нас, които предпочитаме да избягваме употребата на пластмаса в ежедневието си. Едно от големите предимства на стъклените шишета е възможността да се използват многократно след старателно почистване на котлен камък и устатъци след всяка употреба.

Колко често ви се е случвало да забележите белезникави петна по дъното и стените на шише, което сте измили старателно?

Източникът на петната е варовикът, който се съдържа в твърдата вода. В зависимост от района, от който се добива водата може да съдържа завишено количество на минерали, като калций и магнезий, които при определени условия кристализират във варовик. Индустриалните филтри за варовита вода и пречиствателни системи и уреди за пречистване на варовита вода не променят твърдостта на водата, затова водата от водопровода в тези райони също е варовита.

Кристализирането на варовика от твърдата вода се случва при изпарение на течността и при сравнително висока температура на средата. Белезникавите отлагания наподобяват рисунък с тебешир и креда и се наричат котлен камък.

Котленият камък се отделя върху всякакви повърхности, които влизат в контакт с твърда вода. Колкото по-грапави са повърхностите, толкова по-лесно започва да се образува варовик. Други фактори, които също ускоряват процеса са количеството минерали, които се съдържат в твърда вода. По-големите количества на минерали създава условия за повече наслагвания, които се образуват по-бързо.

Продължителността на излаганеповърхността на твърда вода също има значение за отлаганията от варовик. Обикновено колкото по-често и продължително се намокря дадена повърхност, толкова повече котлен камък се събира.

Кристализиралият варовик се забелязва много лесно по съдове и стъклена посуда, като чаши, прибори и т. н. Проявява се във формата на белезникави следи, които лесно се отстраняват с изтъркване с влажна кърпа. В случай, че котленият камък не се почисти обаче, наслагванията стават все по-твърди и по-трудни за премахване.

Стъклените шишета са много практични решения за съхранение на напитки, но формата им може да затрудни идеалното почистване и създава условия за задържане на малки капчици вода. Когато водата се изпари остават следи от варовик, които създават впечатлението за замърсяване на шишето.

Как да почистите старателно стъклените шишета от котлен камък?

Започнете с набавяне на подходяща четка. Използвайте достатъчно дълга и гъвкава четка, с която лесно може да достигнете до дъното на шишето и да почистите стените.

Ефективното почистване на шишетата и бутилките предпазва от поява на бактерии и гъбични замърсявания, като мухъл. Тясната форма на шишетата ги прави уязвими за поява на бактерии и мухъл поради задържането на влага в комбинация с микроскопични органични остатъци. Използването на силни препарати за почистване не е добра идея поради риска от попадане на опасни остатъци от вещества в течността, която ще се съхранява.

Природните продукти могат да бъдат напълно ефективни за почистване, дезинфекция и премахване на следи от котлен камък. Кристализиралият варовик бързо се разгражда при досег с киселини. Стъклото е устойчиво на слаби киселини, което позволява да се използват такива разтвори за почистване. Отговорът на предизвикателството ще откриете в кухнята във формата на продукти, като оцет, лимонена киселина и лимонов сок. В зависимост от твърдостта на наслагванията от шишетата се приготвя разтвор с различна киселинност.

Най-популярните домашни рецепти препоръчват да се смесят вода и оцет в съотношение 4 части вода към 1 част оцет смесени с веро. Течността се налива в шишетата, разтръсква се добре и се оставя да престои за няколко часа. Киселината в оцета разтваря варовика и го превръща в меки остатъци, които са лесни за почистване. Четката за бутилки ще ви свърши идеална работа за щателно изтъркване на петната и постигане на искряща чистота.

Оцетът убива бактерии и гъбични замърсявания и действа ефективно за премахване на миризми. След третирането с разтвора и изчеткването на бутилките ги изплакнете обилно с вода и оставете наопаки да изсъхнат напълно.

Содата за хляб също се използва за почистване на шишета благодарение на своите абразивни свойства и антибактериални качества. Приготвя се разтвор с топла вода и сода за хляб, който се налива в стъклените шишета. Оставя се да действа в продължение на няколко часа, след което с помощта на четката за бутилки се почистват стените и дъното. Шишетата трябва да се изплакнат обилно, за да се отстранят всякакви следи от содата. След измиването се оставят да изсъхнат обърнати с отвора надолу.

Твърдата вода се проявява непрекъснато и трудно може да се избегне напълно появата на следи наподобяващи бели капки по дъното и стените на шишетата. Негативите от твърдата вода могат да бъдат много големи и скъпоструващи, тъй като наслагванията от варовик повреждат нагреватели, запушват тръби и отвори и намаляват ефективността на уреди работещи с вода.

Докато следите от варовитата вода са лесно забележими в стъклените шишета, чаши и т. н., то във вътрешността на уреди, като перални, съдомиялни, кафемашини и други трудно се виждат всички отлагания и замърсявания и често проблемът се установява когато уредът е повреден.
Почистването на котления камък е трудоемко, времеемко и за съжаление не може да се извършва непрекъснато и във всички електроуреди и тръби. Най-ефективният начин за предпазване от котлен камък е в монтиране на филтри за омекотяване на водата, които са способни да въздействат на голямо количество вода.

Предлага се завидно разнообразие от системи и филтри, които се монтират както за частни нужди в апартаменти и къщи, така и за производства във фабрики, оранжерии, поливни системи и т. н.

Разходите свързани с монтиране и поддръжка на ефективни омекотители за вода се превръщат в пречка за потребителите, които търсят дълготрайно решение поради нуждата от набавяне на консумативи през целия период на работа на системата. Иновациите вградени в новите модели филтри променят тази особеност и осигуряват изключително ефективни, напълно безопасни и лесни за монтаж уреди, които на практика не се нуждаят от поддръжка.

Патентованото в Швейцария устройство против котлен камък например работи със статични полета, които омекотяват варовика а не водата и така не я лишават от минералният й запас. По този начин водата не губи от качествата си, а губи само рискът да образува котлен камък и всички проблеми, които възникват от него.

Важно предимство на филтъра е 100% екологичното му действие без опасност на средата и организмите. Патентованият филтър се монтира и за въздействие на съществуващи наслагвания в тръбите, които са „бомби със закъснител“ създаващи риск от запушвания и повреди точно, когато най-малко се очаква.

Много благодарим на колегите от Дубай за страхотния сорт манго и за това, че решиха да опитат засяване на семена домати розови в УАЕ. Ще им предложим да си сложат оранжерия от качествен полиетилен за оранжерии  и задължително да си сложат ограничител за трева черен около тревната площ, която изградиха с нашите качествени тревни смески за слънце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *