Оригинални семена от Бял трън – изключително лечебно растение Silybum Marianum

Цъфтеж: Цъфтежът на билката Бял трън (Silybum Marianum) е в лилав цвят и ще я наблюдавате през май – до август – септември.
Височина: Около 2 метра.
Осветеност на терена: Слънчево и проветриво място.
Почвени условия: Най-добре вирее при неутрална почва.
Устойчивост на ниски температури: Растението не е устойчиво в България на зимните температури.
Дълговечност: Едногодишна култура, която не рядко се самозасява.
Подходящо място: На открити, слънчеви площи.
Период на сеитба: През април месец.
Дълбочина на сеитба: От 2 до 3 сантиметра.
Схема на отглеждане: На 50 сантиметра едно от друго.
Период за покълване: Няколко седмици.
Необходимост от поливане: Умерено.
Подходящи торове: При по-бедни почви се препоръчва употреба на универсални течни торове или такива за билки и подправки.

Каталогът на Gardenbg com вече е с една билка по-богат. Следващото предложение от нашите специалисти е семена на бял трън (Silybum Marianum). Лечебното билково едногодишно растение е от семейство Сложноцветни, род Силибум.

Лечебната сила на белия трън се използва интензивно в народната медицина.

Стеблото на билковото растение леко се разклонява, листната му част представлява последователно подредени листенца, като във върховата си част имат бодлички, оцветени в жълто. Формата е доста интересна и е възможно билковото растение да се използва с декоративни цели.

Температурата за никнене на семето е към 17 градуса по Целзий. Имайте това предвид, когато достигнете до сеитбената част особено ако имате оранжрия от израелски полиетилен Хасково.

Белият трън (Silybum Marianum) в узряването си образува семена, което всъщност е ценното нещо от растението. Обирането се случва през сухо време. Семената се събират в определен момент, когато всяко едно венчелистче от кошничката изсъхне и се разтвори. Ако не улучите момента и се забавите с няколко дни, кошничките започват да се разпукват и семето се разпръсква.

Осъществява се и механизирано прибиране, предварително се косят стеблата, оставяйки ги да изсъхнат за около 3 до 5 дена. През тези въпросни дни всъщност някои от семенцата все още зреят.

Билковото растение цъфти през месец май до септември, като през тези месеци може да наблюдавате лилави цветове. На височина се извисява до около два метра.

Избраното местоположение за правилно развиване на тревистото растение е слънчево и светло, проветрението също няма да е излишно като добавка.

Времето, подходящо за сеитбена процедура, е пролетния април. Семето се поставя на открити пространства. Препоръчителната дълбочина за сеене на семенцата е от 2 до 3 сантиметра.

Засявайки семена на бял трън, съобразете пространство по препоръка на професионалистите. Оставяйте около 50 сантиметра от едно младо растение до следващо. Така възможността да получите по-качествени и количествени билки се увеличава. Очаквайте младите покълнали зелени растения след около няколко седмици.

Полезна информация за Вас може да бъде фактът, че белият трън е едногодишно растение. Културата не е устойчива на студ, поради тази причина внимавайте с пролетните и есенните студени периоди.

Относно поливанията, белия трън издържа на засушаване и няма нужда да бъде преполиван. Ако прекалите с водата, корените ще изгният. Достатъчно е умерено да поливате, като следите земята за влага.

Внимание! Корените на това растение са отровни.

Благодарим на Севън сийдс ООД – лидер в качествени тревни смески, които ни предоставиха информация и съвети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *