Семена на Еспарзета – Onobrychis viciifolia – силно медоносно растение, цени се за сено и паша

Норма за сеитба: Подходящата норма за сеитба при еспарзетата е 500 гр. за 50 кв.м. При по-тежки почви, семената се сеят на 2 – 3 см дълбочина, а при по-леки – на 3 – 5 см дълбочина.
Реколта: Еспарзетата се характеризира с висока реколта от около 400-500 кг сено на един декар и 10-12 кг мед от един декар.
Период на сеитба: Подходящият период на сеитба на фуражното растение е от началото на месец март в Южна България и от началото на месец април – в Северна България.
Характеристика на плода и цвета: Еспарзетата е тревисто растение, което притежава чифтоперести листенца и звънчевидни цветчета. Плодът на културата е влакнест, кожест, притежава полукръгла форма и е снабден по ръба с шипчета.
От Semenata Shop – магазин за градината и дома, искаме да Ви представим семена на медоносно растение Еспарзета (Onobrychis viciifolia). Отлично медоносно и ценно фуражно растение, подходящо за приготвяне на сено, зелена храна и паша на селскостопанските животни.

Еспарзетата е бобова многогодишна трева (но различна от декоративни тревни смеси), която се характеризира с чифтоперести листа и цветчета с звънчевидна чашка. Зъбците им са тесни, а флагчето – стеснено към основата.

Плодовете на тревистото растение притежават полукръгла форма и са сплеснати, като по ръба и жилките са снабдени с шипчета. Описват ги, като кожести, влакнести, едносемени и с мрежесто жилкуване.

Кореновата система на растението е дълбока, до около 4 метра. Почвите подходящи за отглеждане на тревистата реколта са дълбоките, богати на хранителни вещества, пясъчно-глинени. Не е препоръчително отглеждането на тежки и студени почви, с високо ниво на подпочвени води. Реколтата покълва прекрасно и на сухи хълмисти и предпланински райони.

Подходящите периоди за сеитба на семената на еспарзетата са от средата на месец март до краят в районите в Южна България, а в Северна България – в началото на месец април. Сеитбената норма е 500 гр. семена за 50 кв.м. Семената трябва да се засеят при по-тежки почви на 2-3 см дълбочина, а при по-леко – на 3-5 см дълбочина. Преди и след сеитба на семената на еспарзетата, е задължително да валирате с членест валяк. По този начин се улеснява притока на вода, стимулира се поникването на семената и се изравнява повърхността на почвата. Семената поникват за период от 7-10 дена при средна плюсова дневна температура около 4-5°С.

Еспарзетата дава много добри добиви на сено. Средно се получават около 400-500 кг сено от декар. Едно от основните предимства на тази култура е, че при изхранването на зелената й маса, тя не предизвиква подуване на добитъка.

Еспарзетата се развива бавно и през първата година образува само розетка, докато през следващата година започва да формира 2-3 подраста.

Може да торите еспарзетата с калиеви торове, като от минералните торове, този оказва най-силно влияние. Препоръчително е и подхранването с азотни подхранители при началните фази на развитие на растението. Вижте нашите предложения за качествени минерални торове.

Еспарзетата е тревиста култура, която може да се използва за приготвяне на сено, сенно брашно, сенаж, зелена храна и паша за селскостопанските животни. Растението е изключително силен медонос, както прочутата медоносна фацелия. От един декар пасище от Еспарзета се получават 10-12 кг висококачествен мед.

Интересен факт, е че народното име на еспарзетата е грашица, това ни съобщиха специалистите на Севън сийдс ООД – една от най-популярните фирми за доставка на тротоарни плочки в България.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *