Лечебни свойства на бели ниски маргаритки

Любопитен факт за паричките е, че те са и растения – билки. Още преди векове лековитите им свойства са се използвали за лечение на главоболие, отоци, и възпаления.

Различни отвари от маргаритките са помагали при проблеми с храносмилането и черния дроб, треска и други. В растението се съдържат танини, етерични масла, флавоноиди, тритерпенови сапонини и много други вещества, които имат силни лечебни и укрепващи свойства, както са и качествените семена на домати Ръгби.

Сред интересните легенди за маргаритката е, че в Древен Рим лекарите и хирурзите използвали сок от растенията за третиране на рани. Потапяли превръзките в сока и ги налагали на раните на войните по време на походите и войните.

Освен в билколечението, маргаритката се използва и в кулинарията. Най-често се използват цветовете и листата на растението. Цветчетата имат леко горчив вкус. Могат да се консумират като се добавят в салати и сандвичи или се готвят на супи и чайове. Чай от парички облекчава дишането при бронхити и действа успокояващо на горните дихателни пътища. Маргаритките помагат и при раздразнен стомах и различни проблеми, свързани с храносмилането. Корените на паричката могат да се консумират и имат леко пикантен вкус.

Листата се консумират в салати или в комбинация с различни меса на яхнии и специалитети. Цветчетата се използват и за декорация.

Не само цветовете и листата, а и семената на цветето също се използвали от билкарите за облекчаване на менструални болки и инфекции на пикочните пътища.

Вижте от къде може да си закупите на добри цени семена на ниски маргаритки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *