Лечебни свойства на бели ниски маргаритки

Любопитен факт за паричките е, че те са и растения – билки. Още преди векове лековитите им свойства са се използвали за лечение на главоболие, отоци, и възпаления.

Различни отвари от маргаритките са помагали при проблеми с храносмилането и черния дроб, треска и други. В растението се съдържат танини, етерични масла, флавоноиди, тритерпенови сапонини и много други вещества, които имат силни лечебни и укрепващи свойства, както са и качествените семена на домати Ръгби.

Сред интересните легенди за маргаритката е, че в Древен Рим лекарите и хирурзите използвали сок от растенията за третиране на рани. Потапяли превръзките в сока и ги налагали на раните на войните по време на походите и войните.

Освен в билколечението, маргаритката се използва и в кулинарията. Най-често се използват цветовете и листата на растението. Цветчетата имат леко горчив вкус. Могат да се консумират като се добавят в салати и сандвичи или се готвят на супи и чайове. Чай от парички облекчава дишането при бронхити и действа успокояващо на горните дихателни пътища. Маргаритките помагат и при раздразнен стомах и различни проблеми, свързани с храносмилането. Корените на паричката могат да се консумират и имат леко пикантен вкус.

Листата се консумират в салати или в комбинация с различни меса на яхнии и специалитети. Цветчетата се използват и за декорация.

Не само цветовете и листата, а и семената на цветето също се използвали от билкарите за облекчаване на менструални болки и инфекции на пикочните пътища.

Вижте от къде може да си закупите на добри цени семена на ниски маргаритки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.